kommentar 0

Historiskt kvinnogöra

image
Att åka tåg är bland det bästa. Då en kan öppna den där boken och aldrig veta vem som hamnar mitt emot. I helgen var det en stolt herre från Dalarna – folkdräktens mecka. Han var hyfsat nyinflyttad men brann ändå för sin bygd så det smitta av sig. Jag ville genast kontra med mina planer att göra värsta bästa folkdräkten till min hembygd. Men då var tåget redan framme i lilla Töreboda.
Rätt många svenskar med mig  kommer från bondesläkt ute på landsbygden, där jag är nu och letar i min mors gömmor. Hittar lakan från början av 1900 talet och blir ödmjuk när moster berättar att det sänglinnet kommer från den västgötska åkern. Det har gått igenom ofattbart många arbetsmoment efter att det skördats. Rötning, bråkning, skäktning, häckling och spinning. Och efter den proceduren(!) är lingarnet visserligen färdigt men då återstår vävning och handsöm på det. Jag har lite svårt att ta in det men känner stor respekt. Alla dessa kvinnor och deras outtröttliga arbete. Det här sänglinnet ska minsann ut ur gömmorna. Det har lite åldersfläckar men det adderar till historien. Frågan är bara hur en hanterar ett stycke levande historia. Först tänkte jag; En Kjol! Sjal! Tanken att bära runt på ett stycke historia var nästan oemotståndlig. Men med lite eftertanke så känns minsta ingrepp känns som ett för mycket. Samtidigt är det så trist att såna här skatter hamnar i en låda för att aldrig ses dagligdags. Gardiner får det bli. Med såna där ringar som man knipsar fast i tyget.

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 10.41.10

Foton från; http://www.sjundby.fi/sve/langt_lin/linberedning/

Sparat under:artprojects, stadsdelsdräkt

Om författaren

Publicerat av

Tina K; project, illustration and pattern. Live and work in Stockholm, Sweden trained in the arts of drawing, writing, cleaning and reading.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s