kommentar 0

För omvärlden är här

Skärmavbild 2014-10-07 kl. 14.30.53

Idag kunde en läsa om SD:s Björn Söder, andre vice talman (!) och hans val av klädsel under riksdagens öppnande i torsdags. Provocerande nog i folkdräkt, vilket är precis ett sådant tilltag som får en att vilja göra något runt just begreppet folkdräkt. Svenska folkmusikorgansiationer protesterar i DN och markerar att folkdräkten står för ”öppenhet och kulturella möten” inte nationalism och fascism. De kunde inte ha mer rätt. SD:s anspråk liknar de anspråk som gjorts på svenska flaggan. Suck. Deras bakåtsträvande och verklighetsfrämmande politik gagnar inte Sverige på något vis. Peter Weiderud skriver klokt om Sverige i DN, så klokt att jag bara måste lyfta in ett mastodontcitat här.

”Vår tid, präglad av nya globala kommunikationer och migration, är gränslös. Människor med olika bakgrund träffas mer och mer. Sverige har goda skäl att utbilda alla invånare om de religioner, helger och värderingar som är viktiga i omvärlden. För omvärlden är här. Vi måste uppdatera oss. Om samhället förmedlar kunskap och nyfikenhet på människor och kulturer blir samtiden intressant och inte hotfull. Vi får aldrig acceptera en anpassning till okunnighet, fördomar och att vilja skydda en kultur som genom tusen år av invandring redan är förändrad och hela tiden förändras. Ett mångkulturellt samhälle skapas inte genom att minoritetskulturer slipas av så att de inte skaver så mycket. Då handlar det om assimilering till majoritetsnormen och en utveckling mot ett fattigare samhälle. Ett enat och rikare samhälle kan i stället nås då vi lyssnar på alla grannars olika erfarenheter från våra olika länder och kulturer, en resa i vårt eget land. Det öppna demokratiska samhället ska ge alla individer samma möjlighet att göra sin resa, att delta i och påverka hur landet byggs om och byggs till.” Hela artikeln;

http://www.dn.se/debatt/det-ar-dags-att-ta-ansvar-for-minoriteters-hogtidsfirande/

”Rör inte vår folkdräkt” säger musikerna. Nej SD kan gott hålla tassarna borta. Istället kan ju svenskar ta sig an den, röra upp den, modifiera den och forma den efter eget tycke och kulturell särprägel. Sverige är ju som bekant vi som bor här (och kommer att bo här.) Humorgruppen Grotesco har gjort en sevärd musikvideo.

Sparat under:artprojects

Om författaren

Publicerat av

Tina K; project, illustration and pattern. Live and work in Stockholm, Sweden trained in the arts of drawing, writing, cleaning and reading.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s