kommentar 0

Sverigedräkt

Svart är oavsett årstid en ovanligt behändig färg. Precis som äldre generationer bevisligen tyckt.

IMG_0675

Familjen Pålsson. Alla i praktiskt svart.

IMG_0674

Från Lisa Jonssons atelje. Avbildade är Mamsell (ogifta) Aurora med systern Gerd.

 

Det passar till det mesta. Är en dessutom expert på att spilla ner sig och småbarnsförälder är köp av vita kläder närmast ett skämt. Max 3 ggr, sen är det vita garanterat nersunkat. Men visst, svart är klart opraktiskt de gånger när sommarsolen gassar och en står och svettas i mörkaste polyestertights. Blev därför glad när jag kom på att klänningen jag fyndat på Lidl för en hundring är helt i bomull. Den är jeansblå men går lätt att färga till svart.

IMG_0667Med lite modifiering matchar den kravspecifikationen perfekt. Inte bara är den helt i bomull (ANDAS) den är oxå gjord med bredaste resår (SKÖNT) Ursprungligen tänkt för bysten men med avklippta band ännu bättre som naturlig easy-flex för magen. Praktiskt när en tar en tredje portion efter midsommardansen / fastan / högtiden. Den är dessutom både rymlig och luftig.

IMG_0663

Har köpt ett helt kit med färg och salt. När jag läser det finstilta på förpackningen förstår jag varför det tog ett tag att jaga rätt på den här ”hemmafärgen” med många feta kryss och varningens ord. Det giftiga till trots ska jeansblått bli ”velvet black”.

Svart symboliserar enligt Wikipedia; ”Svart kan ge uttryck för styrka, auktoritet, elegans, formalitet,död, ondska och mysterier. Det anses vara en väldigt formell, elegant, och prestigefull färg. Svart är färgen för sorg.”Men det är den traditionella tolkningen i västvärlden. I Indien är färgen för sorg brun, som ett visset löv. Precis som vitt är en sorgefärg i delar av Afrika och Kina. Hittade det här fina paret som bär bröllopskläder i grått från ”Traditionell african clothes”. Med lila till – mycket elegant.

Nu blev min infärgning långt ifrån svart. Snarare blågrå.  Nuu blir jag tveksam till den här färgen ändå. ”Valvet black”, jo jag tackar. Får snabba mig till Lidl och handla en likadan i ursprungsfärg. Nu är bara frågan hur jag ska gå vidare. Fokus blir att framhäva Bandis och Sveriges bästa egenskap. Mångfalden av människor från olika kulturer. Men hur?

 

Skärmavbild 2015-02-06 kl. 12.30.17

 

 

 

 

 

 

 

Sparat under:artprojects, stadsdelsdräkt

Om författaren

Publicerat av

Tina K; project, illustration and pattern. Live and work in Stockholm, Sweden trained in the arts of drawing, writing, cleaning and reading.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s