Publiken är inte en

Vad är konstnärens roll? Att ifrågasätta,  provocera, skapa vackra ting? Beroende på vem du frågar såklart. För mig handlar det om allt det där ovan, allra helst konst som engagerar.  Kan lätt bli nervös  av platser där konsten är ett särintresse. Den konsten som sällan är synlig utanför gallerier. Där det oftast krävs att en är mycket väl formulerad och konstnärligt påläst för att  uttala sig kring ett arbete. Att en kan koderna. Men å andra sidan, vem ifrågasätter en forskningskonferens för kemister? Ett utforskande som kan vara svårförståeligt är inte liktydigt med ointressant även om jag är alldeles för otålig många gånger. Endel känner sig tvungna att tydligt markera vad som är ”riktig konst”. När jag gått några år på konstskola fick en bekant (med en helt annan bakgrund) syn på en teckning jag gjort från min barndom och utbrister nöjt; ”Nä´men nu ser jag ju, du KAN ju måla.” Det här med ödmjukheten inför det en inte förstår på en gång. Bengt Göransson sa klokt om kulturen som enligt honom inte är; ”ett särintresse utan en bas för samhälle och medborgare/…/kulturliv omfattar inte bara konstnärer/kulturskapare och kulturutövare, professionella eller amatörer, utan också deras många publiker. Publiken är nämligen inte en utan flera”.// (Bengt Göransson, svt 8 okt Kulturen är inte ett särintresse)

Just så. ”Publiken är inte en utan flera” Så då behöver ju inte all konst passa alla. Det finns flera olika sorters och något för alla. Vilken befriande tanke. Själv vill jag hopplöst gärna att mitt arbete ska bli omtyckt av grannarna, mina vänner, de jag respekterar och tycker om. Vilket såklart är ett uppdrag dömt att misslyckas. Tänker på hur normen ser ut för hur en konstnär presenterar sig själv på sina hemsidor.  Sällan med porträtt på konstnären (tar bort fokus från verken / eller förhäva sig, vet inte?) Medan designer oftast ses i ett allvarligt porträtt, se mitt porträtt :-) Gärna i svart vitt. Här nedan en svensk designer om sig själv och om sin design på en föreläsning från Berns hösen 2014. Tänk istället en rörmokare som inleder ett föredrag om sitt arbete med idolporträtt av sig själv. Spännande.

IMG_9097

Sparat under:Vad är konst

Om författaren

Publicerat av

Tina K; project, illustration and pattern. Live and work in Stockholm, Sweden trained in the arts of drawing, writing, cleaning and reading.